Dry Needling

Home » Dry Needling

Toepassing van dry needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut. U kunt er voor in aanmerking komen wanneer u een fysiotherapeut bezoekt. Bij dry needling richt de therapeut zich op de zogenaamde triggerpoints. Dit zijn harde knopen in spieren die pijnlijk kunnen zijn. De fysiotherapeut past dry needling toe wanneer u onder andere de volgende pijnklachten ervaart:

 • stijve spieren en gewrichten
 • RSI-klachten
 • nek- en schouderklachten
 • tenniselleboog of tennisarm
 • lage rugklachten
 • pijn aan heup, bil- en beenspieren
 • hielspoor

Soms wordt dry needling ook Intramuscular Stimulation genoemd ofwel IMS. De behandeling wordt uitsluitend toegepast bij een myofasciaal pijnsyndroom, langdurige stijfheid en spierpijn.

"Dry needling omvat het inbrengen van een "droge" (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier. Dry needling is klinisch gezien een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek (pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren)"

 

Wat is dry needling?

Het is een innovatieve en efficiënte behandelmethode waarbij droge acupunctuurnaalden in gespannen spieren worden geprikt. Verhardingen kunnen middels dry needling weer ontspannen. Het resultaat is vaak directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de aangeprikte spieren en gewrichten. Heeft u chronische spierklachten? Dan is wellicht dry needling de juiste behandelmethode voor u. De resultaten zijn effectief, zeker wanneer IMS wordt gecombineerd met gerichte oefeningen.

Triggerpoints

Ieder mens heeft triggerpoints, maar u hoeft daar niet per definitie last van te hebben. We kunnen triggerpoints het beste definiëren als verkrampingen in een spier die pijn veroorzaken in de spier en de nabij gelegen structuren. Het worden ook wel harde knopen genoemd die zich op diverse manieren kunnen uiten zoals in tintelingen, gewrichten die niet meer goed te bewegen zijn, geforceerd bewegen of verminderde kracht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en latente triggerpoints. Een actief punt veroorzaakt spontane pijn doordat u beweegt. Een latent punt is een gevoelige plek met pijnklachten als gevolg van aanspanning, druk of rek.

Wat doet de fysiotherapeut?

Sinds 2005 wordt deze Intramuscular Stimulation uitgevoerd door fysiotherapeuten. De gespecialiseerde fysiotherapeut maakt eerst een grondige analyse van uw klacht. In het onderzoek wordt de pijnlijke spier onderzocht. Hierbij kijkt de therapeut naar de hele spiergroep. De fysiotherapeut zal dry needling voorstellen wanneer er sprake is van minimaal een viertal pijnkenmerken. Zo moet u last hebben van regionale en zogenaamde 'referred pain'. Ook een voelbare strakke spierband met daarin lokale gevoelige druk van de triggerpoints en een beperkte beweeglijkheid zijn redenen voor toepassing van dry needling.

Met een droge naald wordt u diverse malen in en rond een triggerpoint geprikt. Als gevolg hiervan voelt u pijn op een andere plaats in het lichaam (referred pain). Om een langdurig en gewenst resultaat te behalen, is het noodzakelijk om de lokale twitch response (LTR) op te wekken. Dit is het moment dat de spier zich ontspant. Wilt u meer informatie over deze techniek? Al uw vragen zijn welkom.

Verschil dry needling en acupunctuur

Dry needling moet u niet verwarren met acupunctuur. Er is al een groot verschil in het gebruik van de naalden. Bij dry needling wordt er een naald gebruikt en hiermee wordt kort in de verharde spier geprikt. In de acupunctuur worden de naalden in specifieke energiebanen in het lichaam geprikt en blijven ze daar wat langer zitten. Dit is dan ook een energetische of alternatieve therapie.

Waar kunt u terecht voor een dry needling behandeling van Risdaele?

Voor een dry needling behandeling van Groepspraktijk Risdaele kunt u terecht in onze praktijk op de Nieuwe Steen, nabij Hoorn. Bij ons op de praktijk zien we patiënten vanuit de gehele regio West-friesland, onder andere uit de plaatsen:

 • Hoorn
 • Zwaag
 • Blokker
 • Nieuwe Steen
 • Nibbixwoud
 • Wognum
 • Westwoud
 • Hoogkarspel
 • Hauwert
 • Zwaagdijk

Vergoeding

Dry needling valt voor de verzekering onder fysiotherapie. Indien u verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoedt. Dit hangt af van uw polisvoorwaarden. Om u te ontzorgen, hebben wij contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

Dry needling zal alleen door Lars Peetoom worden toegepast