Manuele therapie

Home » Manuele therapie

Manuele therapie: een specialistische behandeling met effect

Manuele therapie: een specialistische behandeling met effect

Manuele therapie is met name gericht op het behandelen van klachten van het bewegingsapparaat. De therapie bevat specifieke technieken bestaande uit mobilisaties en impulstechnieken die kunnen worden toegepast op de gewrichten. Deze technieken hebben als doel om enerzijds uw gewrichten weer beter te laten functioneren en aan de andere kant uw houding en uw beweging te verbeteren. Manuele therapie kan uitkomst bieden bij lage rugpijn maar ook onderstaande klachten kunnen worden verlicht of verholpen met de therapie:

 • nek- en schouderpijn
 • klachten aan de kaak
 • pijn in de heup
 • knie- en enkelklachten
 • artrose
 • hoofd- en nekpijn

Heeft u last van deze klachten? Grote kans dat manuele therapie in Hoorn helpt. Deze behandelwijze heeft vrijwel altijd meteen effect. Pijn en klachten die de bewegingsvrijheid belemmeren, kunnen ontstaan door een blokkade in de wervelkolom maar ook door een ongeval of blessure. Vaak ondervindt u al na één behandeling merkbaar verschil in de bewegingsvrijheid en wordt de pijn minder. De manuele therapeuten van Risdaele helpen u graag van uw pijnklachten af.

Wat doet een manueel therapeut?

Met behulp van specifieke manuele technieken in de gewrichten kan een manueel therapeut de pijn verlichten zodat u weer soepeler kunt bewegen. Het is zelfs mogelijk dat de pijn verdwijnt. De behandeltechnieken kunnen bestaan uit specifieke handgrepen, zachte herhalingsbewegingen en snelle manipulatietechnieken (kraken).

Na een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek wordt er beoordeeld of u in aanmerking komt voor manuele therapie of oefentherapie. Als u in aanmerking komt voor een manueel therapeutische behandeling, kijkt de therapeut eerst naar uw klacht(en) maar ook naar de mogelijke oorzaak hiervan. Vervolgens wordt er samen met u een behandelplan opgesteld en kan de behandeling starten.

Specialisatie na de opleiding fysiotherapie

In feite is manuele therapie gespecialiseerde fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan zich specialiseren tot manueel therapeut. Wanneer deze opleiding met succes is afgerond heeft een fysiotherapeut veel extra kennis opgedaan van het menselijk bewegingsapparaat en in het bijzonder van de wervelkolom. Vanuit de wervelkolom worden continu ontelbare signalen via de zenuwen naar alle delen van het lichaam en naar het hoofd verstuurd. Als u een blokkade in de wervelkolom heeft, kan dit elders in het lichaam problemen geven. Dergelijke klachten maar ook gewrichtspijnen door bijvoorbeeld een ongeluk kunnen verholpen worden met deze behandelingen.

U kunt terecht voor manuele therapie bij Risdaele?

Voor manuele therapie van Groepspraktijk Risdaele kunt u terecht in onze praktijk op de Nieuwe Steen, nabij Hoorn. Bij ons op de praktijk zien we patiënten vanuit de gehele regio West-friesland, onder andere uit de plaatsen:

 • Hoorn
 • Zwaag
 • Blokker
 • Nieuwe Steen
 • Nibbixwoud
 • Wognum
 • Westwoud
 • Hoogkarspel
 • Hauwert
 • Zwaagdijk

Afspraak maken en vergoeding

Sinds 1 januari 2006 is het mogelijk om zonder verwijsbrief van de huisarts een afspraak te maken voor manuele therapie. Iedere therapie bij Groepspraktijk Risdaele start met een individueel behandelplan. Behalve naar specifieke handgrepen kijkt de manueel therapeut ook verder. De therapeut kijkt ook naar de spieren, uw houding en uw manier van bewegen. De behandeling bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen over houding en ergonomie en het geven van inzicht in gezond bewegen en leven. Hij bekijkt alles vanuit een bio psychosociaal model. Vervolgens geeft hij u soms oefeningen mee voor thuis.

U maakt een afspraak met één van onze manueel therapeuten in de buurt van Blokker door te bellen naar 0229-231111. Binnen enkele dagen kunt u al terecht in onze groepspraktijk waar ervaren specialisten op het gebied van fysiotherapie en oefentherapie hun krachten bundelen. Onze groepspraktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars afgesloten. Manuele therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij de meeste verzekeraars zijn dit maximaal negen behandelingen per jaar.

“Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd."