Kinesiotaping

Home » Kinesiotaping

Kinesiotaping

Kinesiotaping is een methode die in Japan werd ontwikkeld door Kenzo Kase, het wordt in de (top)sport en in fysiotherapie toegepast. De gebruikte tape is, anders dan traditionele sporttape, rekbaar. Deze rekbaarheid bedraagt ca. 140% en is daarmee vergelijkbaar met die van de huid. Zo worden de spieren of gewrichten niet vastgezet, maar kunnen vrij bewegen, zonder dat zij over grenzen gaan.

Kinesiotaping kan preventief gebruikt worden en in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie). Bij kinesiotaping wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. De tape activeert het zenuwstelsel en het algemene circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping:

  1. Huid: Kinesiotaping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.
  2. Bloedsomloop / lymfestelsel: Kinesiotaping tilt de huid op en zorgt voor "rimpels" in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van "hogedrukgebieden" naar "lagedrukgebieden"; hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verhoogt ook interstitiële lymfatische stroming, verbetert vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert de temperatuur van het weefsel.
  3. Fascia: Bij een blessure is het collageen verdikt en werkt dan als een soort lijm, met als gevolg, dat de weefsels aan elkaar blijven "plakken". Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beinvloeding van de huid en onderliggende lagen.
  4. Spier: Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.
  5. Gewrichten: Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Het voordeel van Kinesiotaping is dat de tape meerdere dagen kan blijven zitten waardoor er een 24-uurs herstel plaatsvindt, in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en het gewicht van de huid, De tape is hypoallergeen.

"Kinesiotaping is een methode die in Japan werd ontwikkeld door Kenzo Kase, het wordt in de (top)sport en in fysiotherapie toegepast. Kinesiotaping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief). Helaas is er voor Kinesiotaping (nog) relatief weinig evidentie"