Oefentherapie

Home » Oefentherapie

Oefentherapie Cesar: effectief gezond bewegen

Bent u op zoek naar een oefentherapeut Cesar?

Groepspraktijk Risdaele biedt u vakkundige oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het aanleren van gezond beweeggedrag. Oefentherapie Cesar ofwel Cesar-oefentherapie komt overeen met oefentherapie Mensendieck. Cesartherapie is ontwikkeld door Marie Cesar, een leerlinge van mevrouw Bess Mensendieck. De basisgedachte van Cesartherapie is dat bewegen onbewust gebeurt en dat houding en bewegingspatronen veranderd kunnen worden met behulp van een leerproces.

Oefentherapie Cesar is bewezen effectief bij:

 • verkeerde werkhouding
 • ademhalingsklachten
 • motorische klachten
 • bekkeninstabiliteit
 • orthopedische klachten en neurologische aandoeningen
 • chronische aandoeningen

“De oefentherapeut kan de oplossing voor u zijn. De oefentherapeut is een paramedicus die veel weet over houding en beweging. De oefentherapeut heeft de opleiding Cesar of Mensendieck-oefentherapie gedaan en is een bevoegd therapeut."

 

Wat is de werkwijze van een oefentherapeut Cesar?

Uw behandeling voor oefentherapie Cesar start met een intakegesprek om uw klacht(en) te beoordelen. De oefentherapeut doet een lichamelijk onderzoek en kijkt naar het verband tussen uw klachten en uw dagelijkse activiteiten en belasting. Samen met u wordt er een passend behandelplan opgesteld.

In het algemeen omvat de oefentherapie oefeningen die passen bij uw dagelijkse leven en die toepasbaar zijn in de thuissituatie. Gedurende het traject komt u regelmatig terug voor een afspraak. De vooruitgang zal met u worden besproken en de therapie wordt al dan niet aangepast.

Wat is het doel van Cesartherapie?

Oefentherapie Cesar is gericht op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat; ofwel de combinatie van het skelet en de spieren die ervoor zorgen dat een mens zich kan bewegen. De bewegingsleer van Marie Cesar gaat ervanuit dat bewegingspatronen en bewegingen veranderd kunnen worden door het aanleren van nieuwe en betere bewegingen. Door herhaling, variatie en toepassing van de nieuwe gezondere beweging kan u dit trainen en zich eigen maken. Belangrijk is dat het lichaam bewegingen aanvoelt en begrijpt dat dit de juiste beweging is. Alleen zo kan een blijvend resultaat behaald worden. De oefentherapeut ondersteunt u hierbij en heeft tevens een adviserende rol.

Het verschil met Mensendieck

Het echte verschil komt tot uiting in de benadering van de patiënt. Een oefentherapeut Cesar doet de oefeningen voor, de Mensendiecktherapeut geeft u mondelinge instructies. In de praktijk werken beide disciplines samen, zijn ze nauw met elkaar verweven en hebben ze een gezamenlijke beroepsvereniging. De oefentherapeut Mensendieck en de Cesartherapeut nemen indien nodig voor elkaar waar zodat uw behandeling altijd gecontinueerd kan worden.

Waar kunt u terecht voor Oefentherapie Cesar van Risdaele?

Voor Cesar-oefentherapie van Groepspraktijk Risdaele kunt u terecht in onze praktijk op de Nieuwe Steen, nabij Hoorn. Bij ons op de praktijk zien we patiënten vanuit de gehele regio West-friesland, onder andere uit de plaatsen:

 • Hoorn
 • Zwaag
 • Blokker
 • Nieuwe Steen
 • Nibbixwoud
 • Wognum
 • Westwoud
 • Hoogkarspel
 • Hauwert
 • Zwaagdijk

Afspraak maken en vergoeding

Sinds 1 juli 2008 kunt u zonder verwijzing terecht bij een Cesartherapeut. Oefentherapie wordt vanuit de aanvullende verzekeringspakketten vergoed. Bij chronische aandoeningen kunnen de behandelingen mogelijk worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Wilt u een afspraak maken voor oefentherapie Cesar? Neemt u dan telefonisch contact met ons op via 0229-231111. Nemen wij niet op? Spreekt u dan alstublieft uw boodschap in. Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Wij hanteren ruime openingstijden. Op werkdagen zijn wij geopend van 7.00 uur tot en met 20.00 uur. Op zaterdag kunt u van 7.00 uur tot en met 13.00 uur bij ons terecht. Bovendien is het in overleg mogelijk om buiten deze tijden een afspraak te maken.