Marsman

Home » Marsman

De methode naar Marsman

De Marsman-methode is een specifieke onderzoeks- en behandelingsmethode die zich richt op het ongestoord functioneren van de wervelkolom en de gewrichten in benen en armen. Als u klachten heeft aan het bewegingsapparaat die verklaard kunnen worden uit een voorafgaand uitvoerig en specifiek onderzoek, dan heeft u zeker baat bij de methode bedacht naar Marsman. Voor manuele therapie volgens de Marsman-methode bent u bij Groepspraktijk Risdaele aan het juiste adres. Deze neurofysiologische en mechanisch gefundeerde methode kunnen we eenvoudig uitleggen aan de hand van de volgende kenmerken:

 • specialistische methode
 • inpasbaar in ieder andere vorm van manuele therapie
 • gebruik van passieve mobilisaties
 • gericht op individuele voorkeursmobiliteit
 • pijnloze behandelmethode

Onze therapeut is zeer ervaren op het gebied van de Marsman-methode. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken met onze praktijk? U kunt ons bereiken via telefoonnummer 0229-231111.

Marsman ontwikkelde een theorie gebaseerd op enkele eenvoudige bewegingswetten die gerelateerd werden aan de voorkeursbewegingen van het individu.

“Marsman ontwikkelde een theorie gebaseerd op enkele eenvoudige bewegingswetten die gerelateerd werden aan de voorkeursbewegingen van het individu."

 

Geschiedenis van de Marsman-methode

Manueeltherapeut Jaap Marsman is de ontwikkelaar van deze methode. Andere benamingen voor deze specialisatie zijn ook wel Marsmantherapie of Manuele therapie volgens Marsman (MTM). In de jaren zeventig was het Marsman die kennis putte uit het bedachte systeem van G. van der Bijl en dat verder uitwerkte en vereenvoudigde. Dit deed hij door het lichaam te verdelen in functie-eenheden die elk een oorspronkelijke asymmetrische bewegingsfunctie hebben. De eenheden kunnen de totale lichaamsmobiliteit versterken, nivelleren of juist in disfunctie brengen. Ook fysiotherapeuten Ben Gelevert en Herman Leferink werkten mee aan de Marsman-methode. Later kwam de heer Rutte hier nog bij.

De toepasbaarheid van Marsman

Onze therapeut beschikt over een zeer uitgebreide kennis van de wervelkolom. Hoe de wervelkolom functioneert bij actieve beweging en in rust is hierbij het uitgangspunt. Niet alleen bij revalidatie wordt deze behandelingsvorm toegepast, ook sporters kunnen hun resultaten aanzienlijk verbeteren met de methode naar Marsman. Aangezien deze therapie uitgaat van de voorkeurshouding en voorkeursmobiliteit van de sporter kunnen de manuele grepen een bijdrage leveren aan de beweeglijkheid en daarmee ook aan de prestaties. Eigenlijk is manuele therapie altijd in beweging want de kennis van het menselijk lichaam neemt ook nog steeds toe.

Wat zijn voorkeursbewegingen?

Aan de hand van specifieke testen kan een therapeut uw voorkeuren aantonen zodat daar rekening mee gehouden wordt in de behandelingen. De individuele voorkeursmobiliteit vormt het uitgangspunt voor uw eigen behandeling. In het onderzoek wordt er gekeken naar de volgende aspecten: voorkeursbewegingen, driedimensionaal passief bewegingsonderzoek in verschillende uitgangshoudingen en palpatie. Zo wordt de voorkeur vastgesteld die u in het dagelijkse leven toepast. Voorbeelden van voorkeurshoudingen kunnen zijn: links- of rechtshandigheid, voorkeursoog, hoe iemand zijn armen vouwt, een lepel vasthoudt of hoe iemand zijn benen over elkaar doet. Veel van deze bewegingen hebben een directe relatie met de wervelkolom. Hierbij spelen de biomechanische wetmatigheden een belangrijke rol.

Wat houdt de Marsman-therapie in?

Als eerste kijkt een manueel therapeut naar uw voorkeurshouding na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. De therapeut zal uw voorkeurshouding vaststellen door middel van een grondig onderzoek. Tijdens de intake stelt de manueel therapeut u algemene en gerichte vragen over uw klachtenpatroon om vast te stellen of u in aanmerking komt voor de therapie volgens de Marsman-methode of wellicht voor een andere behandeling.

Als de methode naar Marsman de juiste therapie voor u is, lossen we de disbalans in de gewrichten op door zogenaamde mobiliserende technieken. We behandelen het mechanische model en niet de klachten zelf. Door het herstellen van uw voorkeurshouding kunt u weer beter bewegen. U krijgt ook een specifieke oefening mee om de beweeglijkheid te verbeteren. Al na één tot drie behandelingen zouden er merkbare verbetering moeten optreden.

Waar kunt u terecht voor een Marsman-therapie behandeling van Risdaele?

Voor Marsman-therapie van Groepspraktijk Risdaele kunt u terecht in onze praktijk op de Nieuwe Steen, nabij Hoorn. Bij ons op de praktijk zien we patiënten vanuit de gehele regio West-friesland, onder andere uit de plaatsen:

 • Hoorn
 • Zwaag
 • Blokker
 • Nieuwe Steen
 • Nibbixwoud
 • Wognum
 • Westwoud
 • Hoogkarspel
 • Hauwert
 • Zwaagdijk

Afspraak en vergoeding

Als u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen vergoed. Hoeveel dat er zijn, verschilt per verzekering. De rekening van de therapeut wordt rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar ingediend. Indien u niet aanvullend verzekerd bent, krijgt u de rekening direct thuisgestuurd. Kunt u niet naar een afspraak komen? Geef dat dan minimaal 24 uur van te voren aan ons door. Onze receptioniste zit maandag, woensdag en vrijdagochtend voor u klaar. Mocht er even niemand de telefoon opnemen, spreek dan uw boodschap in. U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld voor het maken van een nieuwe afspraak.

De Marsman-methode wordt alleen door Lars Peetoom toegepast.